Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 5383 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

שלום לכולם.

כבר לפני כמה שנים נתקלתי במאמר הזה באינטרנט ועיינתי בו ברפרוף.

לפני מספר שבועות קראתי אותו לעומק. לאחר הקריאה חשבתי שמדובר במאמר רקע טוב והחלטתי לתרגם אותו.

המאמר נכתב ע"י רופא מארה"ב, חובב רכבים שנראה שעשה קצת שיעורי בית בנושא שמני מנוע. במאמר הוא מציג בשפה פשוטה וברורה את התיאורייה שלו לגבי שמני מנוע, ובעיקר איך להתאים את שמן המנוע הנכון ביותר למנוע (ורמז: זה לאו דווקא מה שרשום בספר הרכב).

על אף שהמאמר מציג את הדברים בצורה מאוד ברורה ונהירה, אני בטוח שרכבים מכם "יפתחו עין" ולא יסכימו עם חלק מהדברים שרשומים שם, אבל אני חושב שהבסיס של המאמר הזה נכון ויש איזושהיא פואנטה מאחוריו.

במאמר הוא חוזר על הדברים החשובים כמה וכמה פעמים, כך שגם אם לא הבנתם בפעם הראשונה אני בטוח שתתיקלו בזה גם בהמשך ובסוף תתקבל התמונה המלאה. למרות שהמאמר 40 עמודים הקריאה שלו שוטפת, אני מציע לא להתייאש אחרי העמוד הראשון :wink:

אשמח אם יתפתח כאן דיון עומק רציני, ובעיקר אם מישהו בלתי-מסכים-בעליל עם מה שרשום במאמר אשמח אם יגבה זאת באמצעות עובדות ולא על סמך "אני יודע" או "אמרו לי".

קריאה מהנה!

איתמר.

שמנים.pdf

"מדינה מפותחת היא לא מדינה בה העניים נוסעים ברכב פרטי אלא מדינה בה העשירים נוסעים בתחבורה ציבורית"

פורסם

מאמר מעניין ביותר, אך יש כאן כמה הסתייגויות מבחינתי:

1. הכותב מדבר על מכוניות בעלות הספק גבוה ומנועים בנפח מאוד גדול (פרארי, פורד אקספלורר וכו'). צריך להבין שאצלנו בישראל (לצערי הרב) אין מכוניות כאלה. לישראלי הממוצע יש מנוע שנע בין 1 ליטר (אלטו) ועד ל2 ליטר (הונדה למיטב זכרוני?). לכן, לא כל מה שטוב לג'ון מאמריקה טוב לחיים מישראל.

2. שני גורמים יוצרים דרישה לצמיגות התחלתית 10 וצפונה-האקלים החם (למעלה מ 24 מעלות בד"כ ברוב חודשי השנה) בשילוב עם הפקקים והעומס על הכבישים. לפיכך, השמנים אצלנו מתחממים יותר מהר גם בגלל טמפ' הסביבה. השילוב של אקלים חם, פקקים ומנועים קטנים בנפח גורם להתחממות זריזה של השמן-מה גם שחלק גדול מהשמנים הסינטטיים באים עם תוספים (mos2 ב liqui moly, וה synerlec ב royal purple הם שניים שעולים בזכרוני) שנדבקים אל המנוע ומונעים בלאי ראשוני בהתנעה, וממלאים את תפקיד השמן הדליל.

3. רוב ספרי הרכב באנגלית (וגם ביאריס שלי בעברית) מעודדים לעבור לצמיגויות יותר דקות (0W20 אצלי רשום preferred בספר הרכב ובנוסף צמיגות 5W30 מומלצת רק אם אין את הצמיגות 0W20, והיא דורשת החלפה בטיפול הבא). האם זה אומר שמוסך ששם לי 10W30 עובר על המלצות היצרן למרות שהצמיגות הזו רשומה? לא בהכרח-כי הכל תלוי בטווח טמפ' הסביבה וטמפ' העבודה. חוץ מזה, האם השמן 0W20 לא יאבד את תכונותיו במהלך החיים שלו במנוע? את זה צריך לבדוק במעבדה.

4. אם היתה דרישה לעבור לצמיגויות נמוכות ע"י היצרנים, מדוע היבואנים בארץ לא עברו לשם? במוסכים שנתקלתי בהם מילאו 10W30 וגם 10W40 במקרים כאלו ואחרים. אני חושב שייקח כמה שנים טובות עד שנראה פה בארץ מוסכים מורשים שעוברים לצמיגות 0wxx או 5wxx.

פורסם

לאיתמר

כל הכבוד על התרגום ועל הניסיון להעלות את נושא חשיבות השמן ל"שיחת היום"

קארתי את המאמר כאשר המוטיבים העיקריים עליו מדבר המחבר הם

השימוש בשמן בעל צמיגות נמוכה ושאינו רב דרגתי , יותר מהקיים ברכב ,כאשר הצמיגות 5w20 מככבת, יתרונות

נושא הגברת הזרימה של שמן המנוע לקירור המנוע ב"מחיר" של לחץ נמוך יותר יתרונות

שימוש בשמנים סנטטים על גבי מינרלים

התאמת שימוש צמיגות השמן לאופן הנהיגה העיקרי

המאמר הינו מאמר אינפורמטיבי טוב ,אך הוא עוסק בתחום די צר ,כאשר ההמלצה שלו לעבור לשמנים "דלילים" (צמיגות נמוכה יותר) יותר ,כורכת בחובה סיכון לחובב הרכב אשר אינו מודע למצב מנועו ,מבחינת טולרנסים ,לחצים

החלפה לשמן 5w20 ברכבים מקומיים שחוקים או אשר עברו טראומה כזו או אחרת, עלולה להפיל את לחץ השמן לרמות מסוכנות

יש לדעת את היסטוריית המנוע

אכן אני משתמש בשמני 5w20 לרכבי קונצרן קרייזלר משנת 2008 וזהו השמן המומלץ

אוכל לומר שבשנות התשעים מנועי הv6 של קונצרן gm סבלו מבעיות שימון וכל מוסך אשר לא השכיל להתמש בשמן מתוצרת אמריקאית בצמיגות 5w30 הביא לכשל המנוע גם לאחר טיפול שגרתי

פורסם

קראתי רק חלק מהמאמר, הרצתי בו חיפוש על הנושאים שמעניינים אותי.

עוד לפני שקראתי היה לי ברור פחות או יותר במה מדובר, על פי התגובות שאיתמר פרסם בתקופה, בה עבד על תרגום המאמר. :-D

אני בדעה של יגאל כמובן.

אין דבר כזה "מנוע ישן במצב מצויין ללא שחיקה ועם כל האטמים 100%"

כל המנועים הישנים שחוקים ובלויים במידה זו או אחרת ומותקנים בהם אטמים ישנים.

שימוש בשמן סינטטי דליל במנועים אלו יגרום לההרס מנוע מהיר, בעוד שבשמוש בשמנים מינראליים רגילים המנוע היה ממשיך לעבוד עוד שנים רבות.

אני כמובן מביע הערכה רבה על השקעה בתרגום ועריכת המאמר, שללא ספק לקחה זמן רב.

פורסם

הוא מציין בכמה מקומות במאמר שהדרך היחידה לבדוק את צמיגות השמן המתאימה למנוע היא ע"י ניסוי וטעייה. לחבר שעון לחץ שמן ולראות מה קורה על כל שמן ושמן.

1. הכותב מדבר על מכוניות בעלות הספק גבוה ומנועים בנפח מאוד גדול (פרארי, פורד אקספלורר וכו'). צריך להבין שאצלנו בישראל (לצערי הרב) אין מכוניות כאלה. לישראלי הממוצע יש מנוע שנע בין 1 ליטר (אלטו) ועד ל2 ליטר (הונדה למיטב זכרוני?). לכן, לא כל מה שטוב לג'ון מאמריקה טוב לחיים מישראל. אז מה? מנוע חזק יותר אולי מפיק יותר כוח אבל הוא פועל באותו עקרון כמו המנוע של האלטו. יש לו מערכת קירור טובה יותר, אולי הוא בנוי מחומרים חזקים יותר אבל העקרון זהה.

2. שני גורמים יוצרים דרישה לצמיגות התחלתית 10 וצפונה-האקלים החם (למעלה מ 24 מעלות בד"כ ברוב חודשי השנה) בשילוב עם הפקקים והעומס על הכבישים. לפיכך, השמנים אצלנו מתחממים יותר מהר גם בגלל טמפ' הסביבה. השילוב של אקלים חם, פקקים ומנועים קטנים בנפח גורם להתחממות זריזה של השמן-מה גם שחלק גדול מהשמנים הסינטטיים באים עם תוספים (mos2 ב liqui moly, וה synerlec ב royal purple הם שניים שעולים בזכרוני) שנדבקים אל המנוע ומונעים בלאי ראשוני בהתנעה, וממלאים את תפקיד השמן הדליל. לחברות השמנים יש שמות מאוד סקסיים לתוספים שלהם, I'm not buying this. גם בקיץ, ב 7-8 בבוקר לא תמיד הטמפרטורה גבוהה מ 24 מעלות וגם ב 24 יש הבדל די גדול בצמיגויות השמן. במהלך המאמר הוא גם ציין ששמן לא באמת נדבק לחלקי המנוע וזו הזרימה שעושה את העבודה.

3. רוב ספרי הרכב באנגלית (וגם ביאריס שלי בעברית) מעודדים לעבור לצמיגויות יותר דקות (0W20 אצלי רשום preferred בספר הרכב ובנוסף צמיגות 5W30 מומלצת רק אם אין את הצמיגות 0W20, והיא דורשת החלפה בטיפול הבא). האם זה אומר שמוסך ששם לי 10W30 עובר על המלצות היצרן למרות שהצמיגות הזו רשומה? לא בהכרח-כי הכל תלוי בטווח טמפ' הסביבה וטמפ' העבודה. חוץ מזה, האם השמן 0W20 לא יאבד את תכונותיו במהלך החיים שלו במנוע? את זה צריך לבדוק במעבדה. הוא מדגיש את זה ואומר שטמפרטורת הסביבה לא קשורה לטמפרטורת המנוע, שנשארת קבועה פחות או יותר גם בסהרה וגם באלסקה. אם אתה רוכש שמן מחברה טובה ומקפיד על שגרת טיפולים השמן מאבד מעט מאוד מתכונותיו, זה לפחות מה שהוא אומר וגם נגזר מההגיון הבריא.

4. אם היתה דרישה לעבור לצמיגויות נמוכות ע"י היצרנים, מדוע היבואנים בארץ לא עברו לשם? במוסכים שנתקלתי בהם מילאו 10W30 וגם 10W40 במקרים כאלו ואחרים. אני חושב שייקח כמה שנים טובות עד שנראה פה בארץ מוסכים מורשים שעוברים לצמיגות 0wxx או 5wxx. כולנו יודעים מה רמת הידע של מוסכים בארץ. עם זאת אני בהחלט שם לב למגמה של שימוש בשמנים 10 או 5 ולא 15 או 20 שהיו נהוגים רק לפני עשור.

מה שהוא אומר לגבי ה 0W או 5W נשמע לי מאוד הגיוני. מישהו חושב אחרת? למה שבמנוע בעצם לא יהיה שמן דליל יותר כשקר?

איתמר.

"מדינה מפותחת היא לא מדינה בה העניים נוסעים ברכב פרטי אלא מדינה בה העשירים נוסעים בתחבורה ציבורית"

פורסם

מה שהוא אומר לגבי ה 0W או 5W נשמע לי מאוד הגיוני. מישהו חושב אחרת? למה שבמנוע בעצם לא יהיה שמן דליל יותר כשקר?

איתמר.

מהסיבה הפשוטה-התקנים שמכתיבים API, ILSAC ועוד גופים מראים שבטמפ' XX השמן צריך להיות בצמיגות שלא פחותה מערך מסוים. דליל או לא דליל, אני מאמין שיש לכך סיבה פשוטה (כפי שכותב המאמר ציין)-חוסר היכולת של השמן לזרום בטמפ' נמוכות ולהגיע לאן שצריך.

שנית, שמן לא "נדבק" לחלקי המנוע אף פעם-זהו לא תפקידו, אלא תפקידם של התוספים למניעת שחיקה.

אם טמפרטורת הסביבה לטענתך לא קשורה לטמפ' המנוע-בוא ונעשה ניסוי קטן. התנע את הרכב וסע בלילה כשהטמפ' נמוכה-ומדוד כמה זמן ייקח לרכב שלך להגיע לטמפ' עבודה? וכמה זמן ייקח להגיע לרכב שלך להגיע לטמפ' עבודה ביום חם של 30 מעלות בחוץ? אכן, טמפ' המנוע נשארת קבוע גם בסהרה וגם באלסקה, אך זה כאשר הרכב מונע והשמן חם ומבצע את פעולתו כיאות. אני מבחינתי סקרן לראות מה קורה לשמן עד שהוא מגיע לטמפ' עבודה.

האם הטמפרטורה של המנוע נגזרת אך ורק מהעומס שמופעל עליו, או כתוצאה גם מתנאים סביבתיים? אני חושב שהתנאים הסביבתיים גם בעלי השפעה לא מבוטלת.

פורסם

איתמר, חן חן על ההשקעה.

קראתי מספר עמודים מתוך המאמר ולא את כולו. הניסיון 'לרדת לעם' של כותב המאמר והניסיון לנסות להסביר מושגים טכנים מסויימים בעזרת דוגמאות פשוטות או במילים פשוטות לא תמיד מצליח.

דוגמא בודדת.

יחידת המדידה "סנטיסטוקס" לא מתייחסת לעובי השמן אלא לצמיגות קינמטית והשימוש במינוח עבה או דק עלול לבלבל.

קטע מתוך הקובץ המתורגם ראה תמונה מצורפת.

בעבר כתבתי הסבר מהי צמיגות קינמטית ורצוי לחשוב בכיוון של ההסבר שלי :-D

http://www.carsforum.co.il/vb/showthread.php?p=895602&postcount=36

לדוגמא הייצרן VW אוסר על שימוש בשמן 0W30 במנועים מסויימים לכן אישית הייתי שוקל את ההמלצות של כותב המאמר על מעבר לשמן בדרגת צמיגות 0W20 או 0W30 במנועים מסויימים גם אם המנוע חדש בכובד ראש.

untitled.JPG

איזה כייף לי :)

פורסם
הוא מציין בכמה מקומות במאמר שהדרך היחידה לבדוק את צמיגות השמן המתאימה למנוע היא ע"י ניסוי וטעייה. לחבר שעון לחץ שמן ולראות מה קורה על כל שמן ושמן.

איתמר.

במאמר יש טעות גסה. טוב, יש יותר מטעות אחת, שנובעת כנראה מזה שהדוקטור החביב רכב ידע בנושא שמנים, אבל ברכב הוא קצת פחות מבין.

, טמפ' חיצונית משפיע על חום השמן מאוד, כי הוא מקורר ברובו על אויר ולכן במדינות חמות לא רצוי לרדת לצמיגות נמוכות של פחות מ 30 ולדעתי ולדעת מומחי שמנים בארץ זה גם נמוך.

שמן בצמיגות 40 וגם 50 מתאים יותר לאקלים החם השלנו רווי הלחות באיזורי החוף ולכן אני דווקא ממליץ על שמנים בצמיגות של 10W-40 או 5W-40. שמנים דקים יותר יהיו בעיתים בימים מאוד חמים כאשר מנוע במאמץ. אגב, לא מפתיע מדוע אלו הצמיגות הנפוצות בארץ, בעוד בארצות קרות שמנים דקים יהיו הנפוצים.

עוד עניין חשוב הוא נושא דירוג השמן שהוא נושא לא פחות חשוב מצמיגות, שמן בעל דירוג גבוה יכיל תוספים שונים ומגוונים שנועדו לשמור על המנוע מפיח, דילול, לכלוך, הגנה מטלורגית בתנעה קרה וולשמור על השמן לאורך חיים גבוה (אפרופו השרשורים שמפתחים בנושא תדירות טיפולים נמוכה). שמני פרימיום יעניקו זאת היטב כי הם נמצאים בקצה העליון של הסקאלה מבחינת כמות התוספים ורמות בסיסיות של השמן . כמו כן רוב שמני הפרימיום עברו מבחני מנוע (motor test) וקיבלו תקן יעודי של יצרן הרכב או כמה יצרנים, כגון תקנים של ואג, קטרפילר, מאן ועוד, מה שמבטיח יכולות גבוהות יותר יותר השמן.

פורסם

מניסיוני האישי, ואקח הפעם דוגמא שמאוד רלוונטית לגירים ידניים - שמנים בעלי טווח רחב של צמיגות (למשל: 5W40, 5W50, 10W60) נוטים יותר "לזייף" במספר השמאלי לאות W.

בעבר כתבתי POST בנושא על כך שבדקתי מספר צמיגויות על תיבת הילוכים ידנית ועל ההבדלים בין שמן לשמן. בגדול, שמן עם טווח צר יותר של צמיגות דווקא מצטיין (לדעתי) "על קר" ועובד טוב מאוד(לעין בלתי מזויינת) "על חם".

מסתבר שכמות התוספים שתפקידה לשמור על רמת צמיגויות מוגדרת של השמן בטמפ' עבודה של, נניח, 100 מעלות צלזסיוס - כן משפיעה על רמת הצמיגות של השמן כאשר הוא בטמפ' החדר - ואולי, דווקא, כאשר כמות התוספים בשמן היא זניחה והשמן הוא יותר "טהור", הוא מתפקד טוב יותר כמגן על המנוע (תוקף השמן או אורך החיים שלו אולי לא יהיו מבריקים, אבל הוא יגן על המנוע טוב יותר בהתנעות קרות).

כותב המאמר עשה השוואה וציין את ההבדלים "על קר" בין 0W20, 0W30, ו-0W40 ואכן מצא ששמן 0W20, שלכעורה אמור לתפקד כמו שמן 0W40 או 0W30 "על קר", אכן מציג רמת צמיגות אחרת (נמוכה יותר, ככתוב) ביחס לאחרים.

דבר זה בא לידי ביטוי, כמו שתארתי מעלה, דווקא בתיבות הילוכים ידיניות - שם יש לנו, כנהגים, את האפשרות להרגיש את ההבדל בידית ההילוכים בין שמן לשמן - במיוחד בבוקר קריר.

אני לא מתיימר להיות דוקטור או מומחה בנושא הכימיקלים האלו, אבל ניסיון וגם היגיון יכולים לעיתים ללמד דבר או שניים גם בנושא הזה.

איציק

Deepal S05 MAX MY26 272Hp 
   Citroen Berlingo XTR MY17
 1.6
HDi 100Hp Automatic

פורסם

בכל מקרה

נושא התנעת הבוקר היא זו שמטרידה את מנוחתו של הכותב ,עקב הבלאי והוא צודק בקובעו שמרבית בלאי המנוע נובע מהתנעות לאחר חנייה ממושכת

במנועי מטוסים עוד ממלחמת עולם שניה ישנה משאבת שמן חשמלית הדואגת לבנות לחץ לפני התנעת המנוע

ואם אני זוכר נכון מערכת כזו מותקנת בבוגאטי ויירון אך אני לא בטוח

זהו קישור ללינק שיפתור בעיה זו אחת ולתמיד ואגב יש מערכת פשוטה וזולה יותר

וגם איזשהו מענה חלקי לפיזור החום על ידי השמן

http://www.prelube.com/

http://www.autoenginelube.com/

פורסם
במאמר יש טעות גסה. טוב, יש יותר מטעות אחת, שנובעת כנראה מזה שהדוקטור החביב רכב ידע בנושא שמנים, אבל ברכב הוא קצת פחות מבין.

, טמפ' חיצונית משפיע על חום השמן מאוד, כי הוא מקורר ברובו על אויר ולכן במדינות חמות לא רצוי לרדת לצמיגות נמוכות של פחות מ 30 ולדעתי ולדעת מומחי שמנים בארץ זה גם נמוך.

שמן בצמיגות 40 וגם 50 מתאים יותר לאקלים החם השלנו רווי הלחות באיזורי החוף ולכן אני דווקא ממליץ על שמנים בצמיגות של 10W-40 או 5W-40. שמנים דקים יותר יהיו בעיתים בימים מאוד חמים כאשר מנוע במאמץ.

ככל שהטמרוטרה עולה השמן נהיה דליל יותר, נכון?

שמן דליל יותר זורם טוב יותר. זרימה טובה יותר מספקת קירור טוב יותר. אז למה להשתמש בשמן עבה יותר? אם המנוע במצב טוב ומשאבת השמן מספקת מספיק לחץ, איפה הבעייה?

עדיין לא קיבלתי תשובה למה לא להשתמש באופן קבוע בשמני 0 או 5 במקום ה 10 הנפוץ. מה רע ב 0W-40 למשל?

איתמר.

פורסם
ככל שהטמרוטרה עולה השמן נהיה דליל יותר, נכון?

שמן דליל יותר זורם טוב יותר. זרימה טובה יותר מספקת קירור טוב יותר. אז למה להשתמש בשמן עבה יותר? אם המנוע במצב טוב ומשאבת השמן מספקת מספיק לחץ, איפה הבעייה?

עדיין לא קיבלתי תשובה למה לא להשתמש באופן קבוע בשמני 0 או 5 במקום ה 10 הנפוץ. מה רע ב 0W-40 למשל?

איתמר.

איתמר, יש לך טעות בסיסית בהבנה תיאורטית של המושגים צמיגות, זרימה ולחץ. אתה מוציא מידי פעם מהמשוואה את אחד הפרמטרים ומנסה להבין את הבעיה :|.

אנסה להסביר על רגל אחת את נושא זרימת נוזלים צמיגים (להבדיל ממה שנלמד בביה"ס שההנחה היא שהנוזל אינו צמיג).

משאבת השמן לא מספקת לחץ, לחץ נוצר כתוצאה מהתנגדות חלקים שונים במנוע לזרימת השמן כגון:אורך ושטח החתך של מעברי השמן, טיב פני השטח של המעברים וכמובן צמיגות השמן וגם האם הזרימה למינרית או טורבולנטית (במקרה שלנו הזרימה למינרית) ועוד..

אם וכאשר הצמיגות הקינמטית של השמן תרד לערכים נמוכים כתוצאה מטמפ' חיצונית גבוהה הדבר עלול להוביל לנפילה בלחץ ונזק למנוע. לכן אם עוברים לשימוש בשמן בעל צמיגות נמוכה עדיף להתייחס להנחיות ייצרן הרכב שמספק בדרך כלל גרפים של בחירת שמן מנוע בהתאם לטמפ' החיצונית.

איזה כייף לי :)

פורסם

התאמת צמיגות שמן המנוע בהתייחס ללחץ השמן במנוע היא לא פרקטית.

אומנם טויוטה יחד עם חברת מאזדה פיתחו שמנים דקים בעלי צמיגות של 0w20 אבל השימוש בהם מוגבל רק לדגמים מסויימים בלבד.

פגשתי אדם עם דולר, החלפנו דולרים ועדיין לכל אחד מאיתנו יש דולר אחד. פגשתי אדם עם רעיון, החלפנו רעיונות ועכשיו לכל אחד מאיתנו יש 2 רעיונות.

• תוכן חדש...