Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 5867 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

שלום,

אחרי הסיפור של פתח תקווה, עכשיו מגיע פרק ב'.

מבלי להיכנס לפוליטיקה ודעות אישיות (בשאיפה), הייתי רוצה להבין מה הולך כרגע בעמנואל.

ההורים האשכנזים מתעקשים על כך שמדבר בעניין הלכתי, ושהם לא גזענים. גם חברי הכנסת שלהם טוענים שפס"ד בג"ץ עומד בסתירה למה שכתוב בתורה. היות ואינני זוכר משפט מהתנ"ך שמדבר על ילדים ממוצא מזרחי בבתי מדרש אשכנזיים, אשמח אם מישהו יוכל להסביר לי על מה בעצם הסכסוך, ומדוע הצדדים המעורבים מתקשים לפתור אותו בדרכי שלום.

אנא מכם, בואו לא נהפוך את זה לעוד שרשור על הפרדת הדת מהמדינה. אני פשוט מנסה להבין מה הולך שם, כי כשאני מסתכל על זה מחו"ל זה ממש לא נראה טוב.

בתודה מראש.

• תגובות 46
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

ימים פופולרים

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

פורסם

אתה עושה תואר בסוציולוגיה? :lol:

יש פתגם ישן שאומר "במקום שיש 2 יהודים יש 3 דעות"

הסכסוך הוא על רקע כך שהאשכנזים טוענים (ויש צדק בדבריהם בהרבה מקרים) שהמשפחות הספרדיות פחות אדוקות בדת ונתונות יותר להשפעה חילונית (כגון שמיעת מוזיקה חילונית, חשיפה לתקשורת חילונית וכד') והם מצידם לא רוצים שיהרסו את נפשם הטהורה של בנותיהם. בני ברק כבר עברה את הברדק הזה אך בגלל גודל האוכלוסיה נפתחו בתי"ס מיוחדים לספרדים ומעט הסולת של המשפחות הספרדיות כן מתקבלים למוסדות אשכנזים, הרבה גם כדי להוכיח כי מה שקורה עכשיו בעמנואל לא באמת קורה.

הפרדת העדות הזו מתבטאת בכך שבציבור החרדי אשכנזים לא ישתדכו בספרדים ואני מכיר אישית משפחת ספרדית בירושלים שע"פ שאלת רב שינו את שם משפחתם לאשכנזי ע"מ להקל על הילדים בשידוכים.

פורסם

מה שאותי מרגיז בסיפור הזה הוא לא ההתנהגות של האשכנזים, אלא ההתרפסות של הספרדים, בעיקר של אריה דרעי ושות' שמסבירים למה צריך לבטל את הפסק ולמה ההתנהגות הזו קבילה.

הרב ש"ך ז"ל אמר כבר לפני 20 שנה שההתנהגות הזו פסולה לפי דין תורה!

"יושב לי כאן ומחכה לך, כמו עורב על עץ. ולא חבל לך על תפוח, שנפל והתפוצץ. הרחוב ריק, הלילה קר הגשם כבר שטף את כולי. אני יבש כמו מדבר, הרסת אותי שברת לי את הכלי." (תמוז)

פורסם

ישנם הבדלי השקפה בין החינוך האשכנזי לבין החינוך הספרדי, צריך ללכת אחורה בדורות כדי להבין מאיפה העניין נובע, על קצה המזלג, החינוך האשכנזי אינו דוגל בפתיחות בכלל בעוד החינוך הספרדי תומך בקירוב לבבות, מה שיכול לכאורה להביא לפגיעה בדת.

צריך להכיר היטב את ההבדלים בגישות החינוך בשביל לנתח את מה שהולך בעמנואל ובשאר הארץ.

הבעיה היא שהחרדים האשכנזים הגזימו (בלשון המעטה) ועכשיו הם מתנהגים כגזענים לכל דבר.

אשכנזי לא יתחתן עם ספרדייה, רק במקרה בו החתן האשכנזי סובל ממוגבלות מסויימת אז תוצע לו כלה ספרדייה.

הבדיחה אומרת כשרואים בחור אשכנזי עם ספרדייה מיד מחפשים מה לא בסדר בבחור.

אם במשפחה יש מישהו שחזר בשאלה המשפחה גמורה לחלוטין ולא ניתן כמעט לחתן את בנות/בני המשפה אלא רק עם שווי רמה להם.

בקיצור מדובר בגזענות נטו שהאשכנזים החרדים לא מתביישים בה בכלל וטוענים שבזכותה הם שורדים את הטלטלות שהעם היהודי עובר במאות השנים האחרונות.

דעתי היא ששוב אנחנו הציבור הישראלי אשמים, אנחנו אפשרנו להם להקים מדינה משל עצמם בתוך המדינה שלנו, הבעיה החרדית תלך ותחריף מכיוון שצורת החשיבה שלהם שונה לחלוטין מאופן החשיבה הישראלית הטיפוסית.

עמנואל היא רק יריית הפתיחה למה שעוד עתיד לקרות בהתנגשות התרבויות הזו.

נ.ב אני אדם דתי וחשוב לי להדגיש, זו לא דרכה של תורה שעליה חונכנו, החרדים לא מייצגים ולא ייצגו מעולם את התורה, התנהגותם מבזה את תורת ישראל, שמתנגדת באופן נחרץ להתנהגות החרדית, אסור לטעות ולחשוב שזו תורת ישראל.

התורה מלמדת אותנו להכיר ולעזור אחד לשני גם ובמיוחד כאשר יש מחלוקות.

כולם מכירים את המחלוקות המפורסמות של בית הלל ושמאי, לא מדובר בסתם מחלוקות, מדובר על מחלוקות קשות ומהותיות מאוד בין שני בתי המדרש, גדולתם התבטאה בכך שמייד לאחר עזיבת הגמרא נשכחו המחלוקות והם פנו לעזור איש לרעהו ללא סייג.

לעומתם ידוע הסיפור של תלמידי רבי עקיבא שלא נהגו כבוד בחבריהם ונענשו על כך.

"הסטטיסטיקה הרשמית חושפת כי נהגי מכוניות ותנאי כביש בעייתיים, הם הגורמים לחלק משמעותי מתאונות הדרכים הקטלניות ב-2010 בהן היו מעורבים רוכבי דו-גלגלי". ynet

פורסם

תודה על ההסברים.

לא ברור לי משהו: במצב כמו שמתואר פה, כשבאופן מסורתי ישנם שני זרמים של חינוך חרדי, מדוע שהספרדים בכלל ירצו להכניס את הילדים שלהם לבתי"ס אשכנזיים ולגרום להם את עוגמת הנפש הכרוכה בדבר? או שפשוט בעמנואל יש רק בי"ס אחד? ואם זה המצב, אז מה עשו שם בשנים קודמות?

פורסם

כי החינוך של הזרם האשכנזי נחשב כבעל רמה גבוהה יותר (יותר מעמיק? יותר מחמיר?)

מה זה "רמה" ומה זה "גבוה" בהקשר של לימודי דת? לא בא לי להיכנס לזה.

מעניין שהפרדוקס הזה קיים כבר כמה עשרות שנים טובות -

הספרדים שהצליחו להתברג במוסדות האשכנזים

נוטים להתהדר בזה, משום שתנאי הקבלה ו/או הלימודים קשים יותר שם.

בנוגע לתהייתך בהודעה 1:

עניין הלכתי לעולם לא יהיה משהו המופיע בתנ"ך. חוק ברזל.

אוכל את הכובע שהגיש לי avergel ומודה קבל עם ועדה שלפעמים מחשבים של אסוס מחזיקים מעמד אפילו מעל לשנה שלמה - אם נזכרים לעדכן את ה-bios.

פורסם

שוב נלך אחורה, מזמן קום המדינה ועד היום לא הייתה רגישות לבעייה הספרדית כי היא לכאורה לא הייתה קיימת.

האשכנזים שלטו ביד רמה במוסדות החינוך ובתקציבים שנתקבלו מהמדינה, המדינה מצדה לא הכירה את המחלוקות הפנימיות ומזה יצא שרוב הכסף הופנה למוסדות אשכנזיים בלבד, כל ספרדי שרצה לקבל חינוך ברמה גבוה נאלץ להתקבל למוסד אשכנזי מה שלא היה קל בכלל ורק מעטים הצליחו להתקבל, השאר נאלצו "להסתפק" במוסד פחות טוב ועם תנאי מחיה גרועים כי הכסף לא זרם.

מפלגת ש"ס הוקמה בראש ובראשונה לתת פתרון לבעייה הספרדית בארץ ולתת פתרון ספרדי לקהל הספרדי הרחב שלא קיבל מענה לצרכיו על ידי המוסדות האשכנזיים.

עד היום בחור ספרדי יחשב עילוי אם הצליח לדחוק את רגליו לישיבה אשכנזית נחשבת.

"הסטטיסטיקה הרשמית חושפת כי נהגי מכוניות ותנאי כביש בעייתיים, הם הגורמים לחלק משמעותי מתאונות הדרכים הקטלניות ב-2010 בהן היו מעורבים רוכבי דו-גלגלי". ynet

פורסם

שלום.

אני לפני ה-מ-ו-ן שנים הייתי תלמיד בישיבה חרדית.

היו לנו שם מכל וכל.

אשכזנים, ספרדים, חרדים, דתיים מתחזקים, וכל מיני כאלה שבאו מהודו עם שיער ארוך ו...שומו שמיים - אופנוע.

כולנו היינו בכפיפה אחת, באותם שיעורים, אותו חדר אוכל, יחד בחדרי המגורים ואל הייתה שום בעיה.

אני הייתי מה"ילדים" שם. כשהייתי כבן 16.

אהבתי מאד את העובדה ששם באמת כולם התייחסו לכולם בכבוד.

חשדנות תמיד הייתה בכל מיני מקומות ותמיד יש את אלה שדוחפים את האף.

אני אישית לא כ"כ מקבל את טענות האשכנזים, כי אני בטוח שבעלי תשובה - שהם כביכול פחות שווים והם ב"דרגה" נמוכה כמו של השוורצע, לומדים עם האשכזים ולא עם הספרים.

אם יראו לי, או לכולנו, שגם תלמידים אשכנזים ממשפחות של חוזרים בתשובה, שלא למדו את התורה מילדות, ומדברים בשפה נמוכה יותר, חשופים לתקשורת יותר ומוסיקה של גוים, אז אני אגיד, בסדר. זה לא גזעני והם רוצים לשמור על רבה דתית גבוהה.

אבל, למען האמת, הפרדות כאלה יש גם אצל חילונים שמאלנים ונאורים, רק ששם זה נקרא "תנאי קבלה".

אז שוב, השאלה אם כל הויכוח פה הוא באמת ובתמים על רמת דתיות או לא.

זה בהחלט נראה גרוע.

אני גם הייתי בטוח שינסו להצניע את העניין, אבל כשראיתי את החרדים האשכנזים האלה מדברים בטלויזיה ועוד חלק מהחכ"ים

האשכנזים - החרדים מגינים על "חבריהם" מעמנואל, בהחלט הזדעזעתי.

יודעים מה?

הם שוכחים, שאברהם אבינו, לא גדל בפולין. הוא היה עיראקי.

והוא גייר וקירב רבים וביתו היה פתוח בפני כל.

אני בטוח שאברהם אבינו, מתהפך בקברו לשמע הבידול הנוראי הזה.

האשכנזים פשוט פוחרים חיים קלים.

במקום לבוא ולקדם את הספרדים, הם בוחרים פשוט לזרוק אותם ושיסתדרו לבד.

הם תמיד ידברו על נפשם הרכה של הילדים, אבל יתכוונו - ככל הנראה - רק לנפשם האשכנזית של הילדים.

אני חושב לעצמי, מה אם הייתי ילד ספרדי במקום זה. לגדול תחת הידיעה שאתה סוג ב' ?!

פשוט לבכות עבור הילדים האלו.

מה הפלא אם כן, שאח"כ אותם ילדים ספרדים יחליטו לצאת מעולם הישיבות ואולי לא להיות דתיים.

הדבר יהיה בראשם של אותם מקבלי החלטות אשכנזים בבואם ביום מן הימים לבית דין של מעלה.

בפירוש נאמר :

"לא תתגודדו" - "לא תיעשו אגודות אגודות". דרשה זו היא הלכה. שכן הרמב"ם, בסה"מ (לאוין מה),כתב: "האזהרה שהוזהרנו מלעשות חבורה בעצמנו, כדרך שעושים עובדי עבודה זרה, והוא אמרו יתעלה, לא תתגודדו... וכבר אמרו שבכלל לאו זה, גם האזהרה מפלוג החברה ומחלוקת הרבים, ואמרו לא תתגודדו, לא תיעשו אגודות אגודות...

ובהלכות ע"ז (יב, יד), כתב: "ובכלל אזהרה זו (איסור התגודדות לע"ז ועל המת), שלא יהיו שני בתי דינין בעיר אחת. זה נוהג במנהג, וזה נוהג במנהג אחר. שדבר זה גורם למחלוקת גדולה, שנאמר: לא תתגודדו, לא תיעשו אגודות אגודות".

ודי לחכימא ברמיזא !

פורסם

או כמו שנאמר "דרך ארץ קדמה לתורה"

בקיצור תהיו בני אדם ותפסיקו לעשות "מצוות" סמתבר החברה מיצהר שכחו כנראה עוד דבר קטן "אל תלבין פני חברך ברבים".

טוב שם טוב משמן טוב

פורסם

בקיצור תהיו בני אדם ותפסיקו לעשות "מצוות" סמתבר החברה מיצהר שכחו כנראה עוד דבר קטן "אל תלבין פני חברך ברבים".

יצהר ?

פורסם

טל איך הצלחת לחבר את יצהר לנושא??

אין שום קשר בינהם.

V8 אני מאמין שלא למדת בישיבת דגל של זרם אשכנזי חסידי.

נשוי לשתי חיפושיות 74 1300 האחת ידנית השניה חצי אוטומטית כבר לא חצי אוט' :twisted:.

וגם לסובארו בראט (טנדר ) 81 4X4.

פורסם

מה הפלא אם כן, שאח"כ אותם ילדים ספרדים יחליטו לצאת מעולם הישיבות ואולי לא להיות דתיים.

הדבר יהיה בראשם של אותם מקבלי החלטות אשכנזים בבואם ביום מן הימים לבית דין של מעלה.

עכשיו הבנתי שאני בעד ההפרדה, שיפרידו כאילו אין מחר. :)

כבר לא בן 12 ועדיין מאמין באלוהים? מזל טוב, גם לך יש חבר דמיוני.

פורסם

V8 אני מאמין שלא למדת בישיבת דגל של זרם אשכנזי חסידי.

בהחלט לא, אך הרב הזקן העומד בראשה, הינו רב ידוע בקרב בציבור החרדי ליטאי.

הוא רצה לקרב אנשים לדת.

היום הישיבה כבר התחרדה, אבל עדיין מי שבא ברוך הבא.

עכשיו הבנתי שאני בעד ההפרדה, שיפרידו כאילו אין מחר. :)

:? אההה, כן תראה.

הרעיון היה לא להפוך את השרשור הזה לויכוח דתיים ולא דתיים.

אז בוא נתאפק קצת עם דברי המליצה.

פורסם

אני עדיין לא מבין מה הקטע.

איך 2 בואו נקרא להם "פלגים שונים", שחונכו וגדלו על אותה מסורת בדיוק, עם אותם ערכים בדיוק, מגיעים למצב שכזה?

למה יש אפלייה בין חרדי לחרדי?! זה כבר בכלל נשגב מבינתי.

ערוץ היוטיוב שלי: BuildiT - DIY Israel.

אם הייתי טוב במתמטיקה, לא הייתי דופק חשבון כל הזמן.

בתאריך 7.5.2025 בשעה 12:58, Night Driver כתב:

ברווז זה עוף ימי. גם מוח של ציפור וגם זיכרון של דג.

• תוכן חדש...