Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

    היי, היי אתה (או את) שם!

    אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

    אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

    אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.
     

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 6388 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

נקח מכונית עם מנוע מרכזי חלוקת משקל אידאלית 50:50 ומכונית עם מנוע אחורי גם 50:50 , מה יהיו ההבדלים בהתנהגות?

בחרתי באחורי כדי להתעלם מנושא ההשפעה על ההיגוי.

לשתיהן מערך מיתלים דומה וכאמור אותה חלוקת משקל.

  • תגובות 32
  • פורסם
  • תגובה אחרונה

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

המגיבים הפעילים ביותר בשרשור

פורסם

אהלן, proxima!

 

אדבר תחילה בפיזיקאלית, ואח"כ בעברית. מיקום המנוע ברכב משפיע על הרבה מאפיינים בהתנהגות, המרכזי שבהם - ערך מומנט ההתמד של הרכב. ניתן להגיד שזו בערך המקבילה למסה בעולם התנועה של גוף מסתובב. ככל שמסת (משקל) הרכב גדולה יותר - כך דרוש יותר מאמץ להזיזו. באופן דומה, ככל שמומנט ההתמד גדול יותר - כך קשה יותר לסובב אותו (במקרה של רכב - לגרום לו לפנות).

 

מומנט ההתמד הולך וגדל ככל שמסת הגוף מפוזרת במקום גדול יותר. עשה את הניסוי הבא: שב על כסא מסתובב, מהסוג שאתה כנראה יושב עליו עכשיו, קח תנופה ותתחיל להסתובב סביב עצמך. כשתרחיק את ידיך ורגליך מהגוף (יענו - תפזר את המסה), תראה שפתאום אתה מסתובב יותר לאט, וכשתחזיר אותם חזרה לגוף (תכווץ את המסה חזרה) - תחזור להסתובב יותר מהר.

 

מומנט ההתמד הוא גם הקטן ביותר כשמסובבים גוף בציר שעובר דרך מרכז המסה שלו - אם תנסה לחזור על הניסוי הנ"ל, ותצליח לשבת בקצה הכסא - כמה שיותר רחוק מציר הסיבוב - תראה שגם אז תסתובב הרבה יותר לאט. זאת הסיבה שעושים איזון לצמיגים חדשים - לקרב את מרכז המסה של הגלגל כמה שיותר לציר הסיבוב.

 

לעניינינו: כאשר רכב פונה, ציר הסיבוב שלו נמצא מעל למרכז הציר האחורי שלו. לכן, כדי להנמיך כמה שיותר את מומנט ההתמד שלו, צריך לרכז את כל המסה שלו מעל מיקום זה. ומכיוון שהמנוע הוא המרכיב הכבד ביותר ברכב, יש לשים את המנוע בדיוק מעל מיקום זה. יענו - מנוע מרכזי. מומנט התמד נמוך - זו גם הסיבה שכל כך קשה להשתלט על רכבים כאלה בהיגוי יתר. הם פשוט לא "מצליחים" להפסיק להסתובב.

 

מנוע אחורי נותן בעיקרון מכוניות קצת פחות "שובבות" מכאלו עם מנוע מרכזי, אך מעט יותר "פונות" מאשר עם מנוע קדמי (בגלל הקרבה הגדולה יותר למרכז הציר האחורי). בעבר, מכוניות כאלה סבלו מחוסר משקל בציר הקדמי, אך כיום המצב הרבה יותר טוב, מה גם שההגדרה שלך של השאלה מורידה את הרלוונטיות של נושא זה.

 

מקווה שעניתי לך.

פורסם

או, בעברית:

מנוע מרכזי עם חלוקה 50:50, עוד הגיוני.

מנוע אחורי עם חלוקת משקל 50:50, תראה לי אחד כזה ואני אראה לך שמדובר במרכזי ולא באחורי, או לחילופין שהמנוע מאחור אבל כל שאר המשקל באופן מסתורי ברח לקדמת הרכב.

בכל מקרה, חלוקה של 50:50 בשני המקרים תגרום להתנהגות זהה (בתנאי שכ"ס זהה, מתלים זהים, צמיגים זהים, לחץ אוויר בהם זהה, וכולי וכולי).

אלא אם כן מדובר על רכב פורמולה 1 עם מנוע מרכזי וקנגו עם מנוע מרכזי...מרכז הכובד קצת שונה בינהם.

למרות שיהיה מעניין לראות קנגו עם מנוע מרכזי.

ערוץ היוטיוב שלי: BuildiT - DIY Israel.

אם הייתי טוב במתמטיקה, לא הייתי דופק חשבון כל הזמן.

בתאריך 7.5.2025 בשעה 12:58, Night Driver כתב:

ברווז זה עוף ימי. גם מוח של ציפור וגם זיכרון של דג.

פורסם

ZX 2.0, אין בעיה להגיע במכוניות מודרניות לחלוקת משקל 50:50 (ע"ע 911 - לפחות חלקן).

~~קבל תיקון - אחרי שיטוט קצר באינטרנט, ל-997 יש 62-38~~עריכה

 

לגבי ההיגוי יתר שאתה מדבר עליו - ככל שיש יותר מסה בחלק האחורי של הרכב - בהיגוי יתר יש לו יותר תנע, ואז יותר קשה לעצור את ההחלקה. אך זה תלוי גם בכמות המסה שיש מלפנים, ובקיצור - חלוקת משקל בין הצירים מאפיינת לא רע עד כמה יהיה קשה לעצור החלקה.

 

זאת הסיבה שבד"כ ברכבים ישנים עם מנוע אחורי - ההחלקות הן די אגרסיביות (מתקבלת חלוקת משקל מאוד אגרסיבית לטובת הציר האחורי).

פורסם

מנוע אחורי נותן בעיקרון מכוניות קצת פחות "שובבות" מכאלו עם מנוע מרכזי, אך מעט יותר "פונות" מאשר עם מנוע קדמי (בגלל הקרבה הגדולה יותר למרכז הציר האחורי). בעבר, מכוניות כאלה סבלו מחוסר משקל בציר הקדמי, אך כיום המצב הרבה יותר טוב, מה גם שההגדרה שלך של השאלה מורידה את הרלוונטיות של נושא זה.

 

מקווה שעניתי לך.

 

לא הבנתי כלום.

אני צריך הגדרה טכנית של "שובבות" ושל "פונות".

uʍop ǝpısdn sı ɹǝʇndɯoɔ ɹnoʎ sıɥʇ pɐǝɹ uɐɔ noʎ ɟı

פורסם

"שובבות" ו"פונות" מתייחס לכמה קל להפנות את הרכב, יענו לשנות את כיוון התנועה שלו.

 

ככל שמומנט ההתמד קטן יותר - כך קל יותר להפנות את הרכב, מכיוון שזה דורש פחות כח. כן כן, אם תקח פנייה ב100 קמ"ש בפורשה בוקסטר, הצמיגים הקדמיים יורידו פחות כח (כח פניה, לא מנוע - הנעה אחורית) לכביש מאשר אם תקח את אותה הפניה ברכב עם מנוע קדמי/אחורי בעל משקל זהה.

פורסם

אבל למה שמשהוא פיזיקלי יהיה שונה?

מה אכפת לי אם ה 600 ק"ג שעל הציר האחורי הם מנוע, גיר או מיכל דלק+מצבר+מיכל ניטרו?

כל עוד חלוקת המשקל נשארת 50:50 מה זה משנה להתנהגות של האוטו מאיזה חלקים מורכב המשקל הזה?

 

אני מבין שאלה דומה על "רכב זהה, מנוע/גיר/הספק זהה ואיזה סוג הנעה עדיף "אבל כל עוד אתה שומר על 50:50 ועל אותה הנעה (קדמית ,אחורית או כפולה)לדעתי לא משנה איפה המנוע.

מחפש חלפים יעודיים לאימפרצה סטיישן ניו אייג'.

אשמח לדעת אם מישהוא מכיר אחת בפירוקיה.

פורסם

אנסה להסביר.

קח את כל משקל הרכב ורכז אותו - אנחנו מדברים על מצב תיאורטי לחלוטין, כן? בדיוק באמצע בין שני הסרנים. חלוקת המשקל שקיבלת היא 50-50. עכשיו חלק את המשקל לשניים, שים חצי במרחק מטר מאחורי הסרן האחורי וחצי - מטר לפני הציר הקדמי. עדיין קיבלת חלוקת משקל של 50-50, אבל ההתנהגות תהיה שונה מאד.

 

טל

חבר הפורום טל שביט נהרג בתאונת דרכים כשהוא רכוב על אופנוע בזמן מילוי תפקידו ככתב רכב. יהי זכרו ברוך.

 

* "מוטב שתשתוק ויחשבו שאתה טפש, מאשר לפתוח את הפה ולהסיר כל ספק" (בנג'מין פרנקלין)

* "If I were in your shoes, I'd whisper before I'd shout" (רייצ'ל סטיבנס, "סוויט דרימס מיי ל.א. אקס")

פורסם
אתה יכול להסביר למה ההתנהגות תהיה שונה?

 

אביחי

סרחי עודף,

שטח הקונטקט-פאץ' הדינמי ישתנה אחרת בין מצב של 0 סרחי עודף (יהיה כמעט קבוע )

לבין מצב של עשרות/מאות ק"ג סרוחים אחרי הסרנים.

פורסם

אביחי - אל תשכח שההתנהגות היא בתנועה - ולא בעמידה. בוא נקח את הדוגמא של הטל"ש ואפילו נקצין אותה:

 

M M

---O------O-----

 

 

 

M M

---O------O-----

 

עכשיו מה קורה ששני הרכבים האלו בולמים? ברכב השני תהיה העברת משקל שונה לגמרי מאשר ברכב הראשון.

 

עכשיו כך רכב כמו המיאטה - מנוע קדמי וחלוקה 50:50. המנוע נמצא מקדימה בערך בצורה כזו:

 

 

 

M

---O--------O-

 

אתה יכול לראות שהחלוקה עדיין 50:50 בגלל שהמנוע נמצא בין הקדמיים לאחוריים (אני לא מדייק בציור - אנא סלחו לי מראש :-) ) אבל בבלימה העברת המשקל קדימה תהיה טובה מאוד - בתאוצה העברת המשקל אחורה תהיה פחות טובה.

 

קח רכב עם חלוקת משקל 50:50 ומנוע מרכזי - הרכב יהיה מאוד נייטרלי, העברות המשקל קדימה ואחורה יהיו בצורה מצויינת.

 

עכשיו חלוקת משקל 50:50 ומנוע אחורי - האחיזה של הרכב תוך כדי תאוצה היא מצויינת - עקב מיקום המנוע, הבלימה יכולה להיות פחות טובה.

 

ובקשר למנוע אחורי, ה 911 הישנות ידועות היטב במנוען האחורי, הרכב אחז סבבה לגמרי, נכנס לתת היגוי לפעמים אבל ברגע שהוא נכנס להיגוי ייתר ... הסיפור נגמר ולמה? כמו שכתב אחד המלומדים מעלי - המומנט שיצר המשקל הכבד של המנוע פשוט דחף אותו והמשיך את ההחלקה.

לפני כשנתיים ערכנו אימוני דריפטים באלטרנטיבי - במהלך האימון ביצענו תרגיל אפל - החלקת הצמיגים האחוריים בעמצאות הפניית הרכב מצד לצד ואז שמירה על ההחלקה. במיאטה הצרגיל הלך חלק, כנ"ל בהונדה S2000 ואפילו בסובארו STI - אבל ה 911 שהייתה שם סיימה כל תרגיל כזה בספין - גם שמסטר הדריפטים אבו חצירה מאחורי ההגה.

 

לפי מיטב זיכרוני - נטיה זו של ה 911 להיגוי ייתר בלתי נשלט הביאה לה את השם THE WIDOW MAKER(שמקושר מאוד גם לעולם האופנועים עם ה R750 ואחר כל ה CBR 900)

פורסם

קצת בפירוט: ניתן להשוות את המצב של משקל מפוזר מאחורי הסרנים למצב של הנדנה באיור, קל מאוד לילדות להתנתק מהקרקע במאמץ מועט, לעומת זאת

אם הילדות היו יושבות על ציר הנדנדה (שקול למנוע מרכזי) ,לא היה ניתן בכלל לטלטל את הנדנדה מעלה מטה.

הכפות רגליים שקולות לשטח המגע של הצמיגים ברכב.

1_79738326.gif

פורסם

תודה על ההסבר, ניב.

2 האיורים הראשונים נראים לי זהים לגמרי, לא הבנתי מה ההבדל..

אגב, בחלוקת משקל שמוטה לטובת החלק האחורי של המכונית, הבלימה לרוב עדיפה, מהסיבה שאפשר לחלק את חלוקת הבלימה ל-65% (בערך, אולי יותר. לא זכור לי במדוייק.) לטובת הסרן הקידמי (לעומת 70-80 אחוז ברוב המכוניות), ומחלק בצורה יותר טובה את עומסי הבלימה בין כל ארבעת הצמיגים.

 

לא סתם יצא לפורשה שם של הכי טובים בבלימה.

 

אביחי


×
×
  • תוכן חדש...