Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 5870 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

שלום לכולם.

בחרתי הפעם לתרגם חלק מהמדריך התקנה לסט הקלארוס של חברת הייבריד אודיו.

בחרתי לתרגם רק חלק מה"שיעורים" המופיעים במדריך שכן הם לאו דווקא עוסקים ספציפית בסט הקלארוס, אלא נוגעים לכל סט רמקולים, לאקוסטיקה ברכב והמבנה הפיזיולוגי של המוח ומערכת השמיעה.

לפני התרגום, קצת רקע.

חברת הייבריד אודיו היא חברה חדשה יחסית בעולם האודיו שנולדה בסוף שנת 2004 ומוסדה ביולי 2005.

מייסד ומנכ"ל החברה הוא סקוט בוואלדה (כרמיאל. הבנתם? אורט בראודה? צחוקים...), בחורצ'יק שכבר 25 שנה בתחום, זכה באין ספור תחרויות SQ ובנה עשרות רכבים שזכו במקומות ראשונים ברחבי העולם. לבחור יש נסיון עשיר בתחום והבנה מעמיקה באקוסטיקה ברכב.

רכבים שצויידו ברמקולים של הייבריד אודיו זכו בשנת 2007 ביותר פרסים מכל היצרנים הגדולים יחד בתחרויות העולמיות של ארגון IASCA. סתם שתבינו עד כמה רצינית החברה הצעירה הזאת.

שימו לב שהתרגום של המדריך לא היה קל, במיוחד הקטע שמדבר על מבנה מערכת השמע בגוף האדם. קצת קשה להבין וגם התרגום לא משהו (מצטער, אני עדיין לא סטודנט לרפואה), אבל אם מדמיינים את מה שמדובר עליו קל יותר להבין.

אז עכשיו, אחרי שהבנו שמר סקוט הואר בחור רציני והחברה שלו היא חברה רצינית, אפשר לגשת למאמר.

מקווה שתפיקו את המיטב ותהנו.

איתמר.

שיעור מס' 1: הענות אוף-אקסיס (Off-Axis Response)

כשסט רמקולים כמו הקלארוס מותקן ברכב אנחנו מקבלים קולות ישירות מהרמקול (גלים קצרים יותר) וקולות מוחזרים (ארוכים יותר) שאליהם מתווספים גם ויברציות ורזוננס. שני הקולות האלו מתורגמים ע"י המוח לקול אחד, מה שמשפיע על התפיסה שלנו לגבי גובה, רוחב ועומק הבמה. מהסיבה הזאת יש חשיבות רבה מאוד לאוף-אקסיס ואיך שהוא משפיע על הסאונד הטבעי.

מה שיש ללמוד מהשיעור הוא שאנו מרוויחים אם הרמקולים הם "אוף אקסיס". אוף אקסיס הכוונה היא שהרמקולים לא פונים לכיוונך, אלא קצת פחות מ 90 מעלות ממך.

שיעור מס' 2: אקוליזציה של הפרשי מרחק.

הדבר אולי הכי חשוב שצריך לשים אליו לב, בין אם זו התקנה חובבנית או התקנה של מתקין מקצועי, הוא ההפרש במרחקים בין הרמקולים (נקרא לזה ה"מ, הפרש מרחקים). הה"מ מאופיינים בצורה הבאה:

X – Y = Z

X' = המרחק בין מרכז הרמקול הימני לאוזן הימנית.

Y' = המרחק בין מרכז הרמקול השמאלי לאוזן השמאלית.

Z' = ההפרש במרחקים.

לפי הנוסחה הזאת, נניח שהמרחק בין האוזן הימנית לרמקול הימני הוא 140 ס"מ, והמרחק בין האוזן השמאלית לרמקול השמאלי הוא 100 ס"מ, הה"מ שלנו הוא 40 ס"מ.

אימג' טוב מזוג רמקולים תלוי לגמריי בזמן שיגיעו אלינו גלי הקול. אפילו הפרשים של 10 מילשניות מנותרים ע"י המוח. ה"מ של 30 שניות מתורגם ע"י המוח כהבדל של 9 מילישניות בין הרמקול הקרוב אלינו לרחוק יותר. לדעתנו בהייבריד אודיו, הלקוח צריך להשתדל לגרום לכך שההפרשים במרחקים בין הרמקולים יהיה פחות מ 30 ס"מ אם בכוונתו לקבל אימג' טוב משני המושבים הקדמיים.

הדרך הכי טובה לחפש מיקום רמקולים אפשרי הוא פשוט לחפש מקומות כאלה כמה שיותר רחוקים מאוזני הנהג, אך שעדיין יישארו בקו הראייה (בעיקר בצד הנוסע). דרך טובה לאתר מקום כזה היא להחזיק סרט מדידה ולמדוד את המרחקים בין המיקום הרצוי לאוזני הנהג.

באיור הבא ניתן לראות המלצות לשלושה מקומות אפשריים להתקנת הוופרים של הקלרוס (ללחוץ על האיור להגדלה).

תאנוסעים.jpg

במקרה א' אנו רואים התקנה של הוופרים בדשבורד, במיקום גבוה בדלת או בקורות ה A. לפי האיור הנ"ל אתם יכולים לראות שהה"מ שלנו גדול מאוד, בעיקר בגלל שהמאזין יושב קרוב מאוד לרמקול השמאלי.

בו בזמן שההתקנות האלה הופכות להיות יותר ויותר פופולריות, התקנה מסוג זה תצטרך התערבות שלנו בין אם באקוליזציה של הסט ובין אם בהתערבות בזמנים (טיים קורקשן או פאזות) במרבית הרכבים ע"מ להגיע לפוקוס של האימג' ומרכוזו למושב אחד בלבד. יש כמובן הפתעות ויוצאים מן הכלל, כך שאתם עלולים לגלות שמדובר במיקום עם הה"מ הכי טוב ברכב. זה כמובן מאוד נדיר ולפי מה שאנחנו יודעים רק אחוז בודד מהרכבים הם בעלי תנאים טובים כאלה למיקום הרמקולים בצורה הזאת.

במקרה ב' מודגמת התקנה סטנדרטית בדלתות, מקום עדיף על פני התקנה בדשבורד, גבוה בדלתות או בקורות ה A בעניין הפרש המרחקים. במרבית הרכבים מדובר בנקודת התקנה מספקת בלבד, לא אידאלית אבל מספקת. גם המיקום הזה ייאלץ אותנו להשתמש בדרכים שונות של אקוליזציה בכדי להבטיח אימג' טוב. לפעמים תהליך פשוט כמו "באלאנס" יעשה את העבודה ולפעמים צריך להיעזר באפשרות כמו טיים-קורקשן.

האפשרות השלישית המוצגת כאן (ג') מייצגת התקנה בקיק-פאנלים, הוופרים ממוקמים עמוק בחלק התחתון של קורת ה A שהוא המקום הרחוק ביותר מאוזני הנהג במרבית הרכבים. הקיקפאנלים הם חלקים קטנים הממוקמים ליד דוושות הגז והברקס ברכב, ליד רגלי הנהג והנוסע. למרות שזה לא כל כך ברור באיור, במרבית המקרים הקיקפאנלים נותנים את הה"מ הכי טוב ברכב. הסיבה לכך נעוצה בשיעור מס' 3 שיבוא עוד מעט.

מה שיש ללמוד מהשיעור הזה הוא שבהשקעה של כמה דקות במחשבה על מיקומים אפשריים לוופרים ניתן למצוא את המיקום האופטימלי לוופרים של הקלארוס ע"י מציאת הפרש המרחקים הקטן ביותר.

שיעור מס' 3: פונקציית העברת המידע בראש (פעמ"ר), הבדלים בעוצמת השמע הפנים-שמיעתית (העש"פ) ואיחור-זמן פנים-שמיעתי (אזפ"ש).

פעמ"ר, העפ"ש ואזפ"ש - לכולם תפקיד חשוב בעת התקנת הקלארוס. גל קול המגיע לעור התוף ממיקום הרמקול הנבחר מעוצב באינטרקציה עם מבנה הראש, הטורסו והאוזן החיצונית הנותנים לנו את הפעמ"ר. כלומר הפעמ"ר הוא היחס בין הלחץ הנוצר על עור התוף לבין בלחץ שהיה נוצר במרכז הראש אם הראש היה מוסר. בכלליות, הקול המגיע אל האוזן הרחוקה יותר מהרמקול חלש יותר ומגיע באיחור לעומת הקול שמגיע אל האוזן שקרובה יותר לרמקול. זה יוצר הבדלים בעוצמת השמע הפנים-שמיעתית (העש"פ) ואיחור-זמן פנים-שמיעתי (אזפ"ש). כשקול מגיע לראש היחס במרחקים בין הרמקול הקרוב לנהג לרחוק ממנו גדל, ובנוסף מתרחש ומתגבר במוח עוד תהליך שמשפיע על הזכרון, מה שגורם לההעש"פ לגדול. העיצוב הספקטריאלי הנגרם ע"י הראש ומבנה האוזן החיצונית גם עלול לשנות. האזפ"ש שאנו מקבלים כתוצאה מהפרשי המרחק בין המקור לאוזן נשאר כמעט קבוע ככל שהמרחק מתקצר. מכאן אנו למדים ש:

• אזפ"ש הוא הגורם הדומיננטי בתדרים תחת 500 הרץ.
  • שילוב של העפ"ש ואזפ"ש משפיע על תדרים שבין 500 ל 2000 הרץ ו
  • העש"פ בתיאום עם הפעמ"ר משפיע על תדרים מעל 2,000 הרץ.

זה בגדול, ונתון לשינוי לפי מבנה הראש והטורסו של כל אחד, כמו גם המבנה החיצוני של האוזן (קפלים ופיתולים), אך בגדול האמור מעלה אמור לתת קו מנחה לבסיס הבנת הפעמ"ר, העפ"ש ואזפ"ש במערכת השמע אצל בני האדם. מאחר והוופרים 5" ו 6" של הקלרוס מסוגלים לנגן תדרי באס-200 הרץ, האפקט נשלט ביד רמה ע"י ההעפ"ש, אך עד ומעל תדרים באיזור ה 6,000 הרץ כבר נשלטים התדרים ע"י האזפ"ש והפעמ"ר, ולכן מיקום הדרייברים כה חשוב. הדרייבר צריך להיות ממוקם כמה שיותר קדימה ורחוק על מנת להשיג העפ"ש אופטימלי. מיקום אופקי חשוב פי כמה ממיקום אנכי. זה בגלל יכולת של המוח לעבד קול בצורת רמזים במעטפה ספקטיולרית ותופעה הידועה בשם "אפקט הקדימות" או "אפקט העליונות", ניתן "לעבוד" די בקלות על המוח ולגרום לו לחשוב שהבמה גבוהה באמצעות קיק-פאנלים או התקנת הרמקולים על הרצפה (ומילה למתחכמים, לא תמיד הכי נכון זה למקם רמקולים "למעלה" מאחר ומרבית הרכבים לא מציעים מיקומים ידידותיים להתקנה על הדשבורד או על קורות ה A לאימג' טוב משני המושבים הקדמיים, בעיקר לתדרים בין סאב ועד 500 הרץ). בנוסף להשוואת הזמנים במיקום של הרמקולים המשתמש צריך

לקחת בחשבון שבערך מעל 2,000 הרץ לעוצמה יש תפקיד חשוב לקבלת במה ואימג' טובים. לכן, הקלארוס 5" או 6" צריכים להיות ממוקמים כך שניתן יהיה לשלוט על העוצמות שלהם, בין אם בצורה מכנית או אלקטרונית בכדי להבטיח במה ואימג' טובים.

מה שלמדנו בשיעור הזה כמו בשיעור מס' 2 הוא שהמידבאס של הקלרוס צריך להיות ממוקם רחוק ככל האפשר מנקודת ההאזנה ויש לעשות כל מאמץ ע"מ לגרום לזמן ולעוצמה להיות אופטימליים כבר כחלק מתהליך ההתקנה.

שיעור מס' 4: נקודת מקור (Point Sourcing).

המושג "נקודת מקור" משמש בד"כ לתיאור טכניקה בה זוג רמקולים מכסה טווח רחב וחשוב של תדרים. בהרבה התקנות הקלרוס יכולים להחשב כרמקולי נקודת-מקור מאחר ויש ביכולתם לשחזר 6 אוקטבות של צלילים. רמקול נקודת מקור, יכול להוביל עצמו ולזקוף לזכותו במה ואימג' מדוייקים, אם הותקן נכון. ע"י יישום שיעורים 1-3 המוצגים מעלה ועם סינון התדרים הנעשה ע"י הקרוסים הפאסבייים (או אקטיבית, אם רצונכם בכך) בכדי לכסות את הספקטרום הווקאלי ניתן להשתמש בקלרוס 5" או 6" כרמקול נקודת מקור ולהשיג תוצאות במה ואימג' מצויינות.

מה שלמדנו מהשיעור הזה הוא שהוופרים של הקלרוס 5" ו 6" נכונו בתחום תדרים רחב ביותר אשר מסוגלים לשחזר ביעילות טווח של 6 אוקטבות ויכולים להוות תוספת מבורכת לכל מערכת שמע כרמקול נקודת מקור הכולל את כל האוקטבות הווקליות.

מי שמעוניין לחקור וללמוד יותר על החברה ועל המייסד שלה מוזמן לעשות את זה כך:

אתר החברה:

www.hybrid-audio.com

אתר של סקוט: www.buwaldahybrids.com

אחת המכוניות שסקוט בנה: www.buwaldahybrids.com/sound.htm , יחידת הראש שם נחשבת לאחת האיכותיות בעולם.

איתמר.

"מדינה מפותחת היא לא מדינה בה העניים נוסעים ברכב פרטי אלא מדינה בה העשירים נוסעים בתחבורה ציבורית"

פורסם

תודה רבה איתמר על התרגום הנפלא.

אני חייב לומר שבזמן האחרון אני לא מעט בפורום, בעיקר בחיפושים ובקריאת שרשורים על דברים מהסוג הזה בדיוק. ולדברים כאלו בדיוק אתה מצפה מפורום אודיו מכובד, קבל ח"ח.

אגב, הבנאדם אשכרה מלך. כשג'נסיס היא אחת הנתינים בממלכה [ספונסר] בהכרח אתה מלך..

פורסם

הקלארוס מותקן, אבל לא מחובר לכלום (אין אפילו רדיו דיסק... :roll:).

איתמר.

"מדינה מפותחת היא לא מדינה בה העניים נוסעים ברכב פרטי אלא מדינה בה העשירים נוסעים בתחבורה ציבורית"

פורסם

מאמר מאוד נחמד ומאוד טורם.

אצלי ברכב הטוויטרים והמידים מותקנים על הקורות והם מופנים "טיפה" כלפי מטה אבל הם בהחלט עדיין באקסיס הגיוני אם מביטים בהם היטב.

בפעם הראשונה זה היה בטעות - אבל הטעות הזאת הולידה הפתעה מאוד נעימה שגרמה לי לגלות תוצאה שמאוד הלהיבה אותי.

בפעם השניה - עשיתי בדיקה קודמת לפני שקיבעתי את הזוויות כשהרמקולים באון אקסיס, וזה פשוט היה כואב ולא נעים, היה לי קשה מאוד לרסן את המידים (כן, דווקא את המידים) והטוויטרים היו או כמעט סגורים או כואבים.

החזרתי למצב הקודם והבנתי שככה התוצאה טובה יותר בעיניי.

בגלל שזה רכב שהקורות שלו יחסית קרובות לראש - רוחב הבמה נפגע מאוד, אבל זה אחד הדברים באימג'ינג שדווקא הכי פחות מפריע לי.

אני אוהב שהגובה נכון ואני אוהב שיש מרכוז נכון - בלי שני הדברים האלה, אני אכבה את המערכת רוב הסיכויים.

אני מתחיל כבר לעשות איסוף של רכיבים לקראת מערכת לרכב השני - זה יהיה תהליך ארררררררוך ומייגע, אבל המערכת הבאה שאני הולך להתקין תהיה מערכת של שלושה חלקים - מידים וטוויטרים בקיק פאנל ומידבאסים שמונה אינטש בדלתות - אני רוצה לבחון את סגנון ההתקנה הזה.

אני מקווה שהצורך לסאב פשוט יתבטל.

B4 2010 - ANY-PHONE + MOSCONI AMAS96 + Pico DSP 8-12 + Stetsom HI.8004 + ScanSpeak D2004 + AlphaSonic 275 + Morel Hybrid602 + Morel CCWR254 + Audison TH10 +

Pioneer TS-X150

C5Aircross - Audsion BitHD + Bcon + Match 2.1amp *2 + Torotech MR2 + Sony XS-162-ES + JL 12TW3

פורסם

נראה לי שאכלת חתיכת סרט לתרגם את ה"שיעור" הזה של סקוט.

מעולה:)

תודה.

מוכר סטים קומפוננט ומגברים ברמה גבוהה לרכב!

טוויטרים HYBRID AUDIO L1 PRO + L1V2

מידריינג Hybrid Audio L4

מגברים לרכב - TRU TECHNOLOGY S44 - \ TRU TECHNOLOGY S45

• שנה מאוחר יותר...
  • תוכן חדש...