Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

זמזם אורות

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 7862 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם
תודה לכל העונים, פתרתי את הבעיה ע"י חיבור החוט האדום של הזמזם לחוט

שמוליך זרם למנורות החניה, ואת החוט השחור חיברתי לאלטרנטור,לחוט שמחובר

למנורת הטעינה.(החוט הזה בזמן שהמנוע לא פועל נותן (-),וכך אם הישארתי את האור

דולק כשהמנוע מכובה, הזמזם פועל,)

אני לא בטוח בעניין , אבל שווה לבדוק עם חשמלאי רכב. כמדומני שחיבור צרכן לחוט מנורת הביקורת משגע את ווסת המתח של האלטרנטור , ועשוי לגרום לבעיות בייצוב המתח.

שוב -אני לא סגור על זה ,אבל תבדוק כדי שתהיה בטוח שאתה לא גורם לנזק.

פורסם
רעיון:

ברוב המכוניות יש מע' אזעקה.

באזעקה יש מערכת ניתוק הצתה אשר מנתקת את ה+ מהמצבר אשר הולך למפתח.

למה לא לחבר את הרדיו והאורות לאותו חוט (12V) במפתח?

כך שברגע הפעלת האזעקה, ההצתה מתנתקת מה שמנתק גם את הרדיו והאורות.

יש התנגדויות/הערות?

קצת הערות והסבר:

לכל חומר מוליך בעולם (לצערנו אין מוליך אידיאלי) יש התנגדות למעבר זרם חשמלי דרכו.

התנגדותו של כבל חשמלי (או מוליך אחר , למשל במעגל מודפס) נובעת משלושה פרמטרים.

1. התנגדותו הסגולית - כלומר התנגדות של חומר X במידה מסויימת (נדמה לי שמדובר בסמ"ר ,אבל לא משנה) - לדוגמא , התנגדות סגולית של נחושת היא אותה התנגדות לכל פיסת נחושת בעולם שתיקח. לפלסטיק התנגדות סגולית שונה ,גבוהה בהרבה (גבוהה עד כדי כך שהפלסטיק אינו מוליך את החשמל ) , לאוויר יש התנגדות סגולית משלו וכו'...

2. שטח החתך של המוליך - כבל נחושת בעובי 2 מ"מ מרובע יוכל להוליך הרבה פחות זרם מכבל בעובי 10 מ"מ מרובע וכן הלאה.

3. אורך המוליך - כבל באורך 2 מ' יוליך יותר זרם מכבל באורך 50 מ' העשוי חומר וחתך זהים.

הדברים אמורים לגבי מתח ישר , בו עוסקים ברכב , ושונים במקצת לגבי מתח חילופין (כזה הנמצא בבית , לא ניכנס כרגע להנדסת חשמל (מהסיבה הפשוטה שאני לא יודע יותר מזה :wink: ).

דוגמא - אם תחבר למשל מגבר למערכת , ותיתן לו הזנת מתח עם כבל בריא ישירות מהמצבר באורך של עד 5 מ' , הוא יעבוד יפה.

תן לו במקום זה מתח מאחד החוטים שרצים ברכב עם כבל דק בעובי 1 מ"מ באורך 150 מ' (נניח כבל רמקול) , ותראה איך המגבר נחנק או לא נדלק אפילו.

מתח ישר , על מוליך בעל התנגדות גבוהה יחסית ,פשוט דועך. קח כבל ארוך מספיק , חבר נורה (של רכב) , ותראה איך אתה מקבל עוצמת הארה של נר בקושי).

למה בלבלתי לך את המוח עד עכשיו ?

ובכן , גם יצרן הרכב ,או לפחות המהנדס שישב ותכנן את מערכת החשמל של הרכב ( או לפחות לחץ על הכפתור המדליק את המחשב בו רצה התוכנה שעושה את העבודה עבורו) - הם למדו את אותם יסודות חשמל שאני למדתי , ובמידה שאינם צרפתים הרי שהם גם רוצים שמערכת החשמל תעבוד לאורך זמן.

לצורך זה הם יושבים ומחשבים את צריכת הזרם הצפוייה של כל צרכן וצרכן במעגל החשמלי אותו הם מתכננים , ואת אורך הכבל שצריך כדי להגיע מלוח הנתיכים (פיוזים ) אליו ,ובהתאם מחשבים את עובי הכבל הדרוש , גודל הנתיך , מס. הצרכנים האפשרי וכו'.

כמובן שאף פעם לא מתכננים מערכת עד הקצה (כמו שאדריכלים , או רובם לפחות , לא מתכננים בניין שיחזיק בדיוק את משקלו העצמי וריהוט סטנדרטי ,אלא יותר :roll: ) , אלא משאירים ספייר ,אבל בכל זאת - מערכת שמתוכננת לסחוב 3 צרכנים שיצרכו , נניח ,10 אמפר (יח' המידה לזרם חשמלי) , תהיה בד"כ מסוגלת לסחוב ללא בעייה (כולל נתיכים בערך המתאים) כ-15 אמפר , לא יותר.

מה שאתה הצעת , הוא לבוא ולסחוב מהיציאה המסכנה של האזעקה אשר מיועדת להפעיל כמה צרכנים מסכנים שבקושי צורכים זרם ,ולהעמיס עליה גם את מערכת השמע (שבמקרים לא מעטים סוחבת יותר זרם ממזגן או כל רכיב כבד אחר) וגם את האורות (שהינם צרכנים כבדים אף הם).

צריכת יתר כזו תביא לעומס על החוטים של מע' האזעקה , עומס חשמלי יוצר חום. חום גורם לשריםת הנתיך המזין את המעגל במקרה הטוב , או להמסה של שרוול הפלסטיק המכסה את המוליך במקרה הרע. שני כבלים סמוכים אשר בידוד הפלסטיק שלהם נמס - נגיעה בין שני מוליכים חשופים פירושה קצר. קצר הוא מעבר עצום (אינסופי בתיאוריה) של זרם דרך מוליך , מעבר כזה גורם לעוד חום , עוד המסת פלסטיק , קצר רציני יותר , וחוזר חלילה . התוצאה הסופית - במקרים מסויימים - שריפה.

כבר ראיתי מערכות חשמל ורכבים שלמים שנשרפו עקב עומסי יתר על מערכות החשמל שנבעו מתכנון לקוי .

ברכבים החדשים המצב גרוע יותר - כי כאן עלולים הזרמים הגבוהים לשרוף רכיבים אלק' , שעלותם אסטרונומית.

בקיצור -לא לחפש קומבינות כאלה.

אם כבר מאלתרים במערכת החשמל , יש להקפיד על תכנון עומסים , הפעלת צרכנים באמצעות ממסרים (פיקוד ממערכת מסויימת - הזנת מתח ממקור חזק כמו מצבר ) וכו'.

פורסם
רעיון:

ברוב המכוניות יש מע' אזעקה.

באזעקה יש מערכת ניתוק הצתה אשר מנתקת את ה+ מהמצבר אשר הולך למפתח.

למה לא לחבר את הרדיו והאורות לאותו חוט (12V) במפתח?

כך שברגע הפעלת האזעקה, ההצתה מתנתקת מה שמנתק גם את הרדיו והאורות.

יש התנגדויות/הערות?

במקרים מאד מיוחדים מנתקים את הכבל של 12V+ קבוע (30), בדרך כלל אין לבצע ניתוק בכבל לצורך מיגון (כבל ההצתה(15) יוצא מהסוויטץ' ולא ההיפך).

כאשר כבל מתחמם , הטמפרטורה משפיעה ביחס ישיר על ההתנגדות מה שמפריע בנוסף למעבר של זרם.

וכל זה נכון בנוסף להסבר של RJ .

פורסם
אצלי האורות הראשיים כבים כשאני מכבה את האוטו אפילו אם שכחתי לכבות :smile:

ואני אף פעם לא מדליק אורות חניה...

וכשאתה מניע את האוטו, האורות נדלקים לפני ההנעה.

מה שגורם, לפי דעתי, לעומס רב (יותר) על המצבר.

ובקשר לאורות חניה, בגלל זה יש שני קליקים במוט שמדליק את האורות. הראשון מדליק את אורות החניה :smile: , באמת לא ידעת את זה?!

פורסם

Viper GTSR ו Radar jedi,

ידידי,

רואה אני את הצדק בדברים שלכם,

אך עדיין ברצוני לעבור על שני מקרים:

1. רדיו דיסק, ללא מגבר. (צריכה נמוכה) אפשר לחבר לאזעקה? (שואל/אומר)

הבהרה: באזעקה החוטים הרלוונטים הם עבים (כמו בסוויץ') לכן יעמדו בתספת זרם

הקטנה.

2. אם כך הפתרון האידאלי לכיבוי האורות והרדיו משלט האזעקה ולא כיבוי הרכב הוא

שני ממסרים: 1 לאורות ו1 לרדיו אשר יעמדו בעומס, ויחוברו בטור כ"א למעגל שלו.

כאשר כל ממסר ימותג ע"י האזעקה.

נ.ב.

אם כבר בסוויץ' עסקינן:

אשמח מאוד להסבר על הסוויץ'. (על מה משפיע כל סיבוב של המפתח)

אצלי, חיברתי את האזקעה (ניתוק הצתה) כך שתנתק לי את המצב הראשון של

המפתח - מצב לפני שהנורות נדלקות ולא את המצב האחרון - סטארטר.

איך זה גורם לרכב לא להניע. (עובדה).

פורסם
וכשאתה מניע את האוטו, האורות נדלקים לפני ההנעה.

מה שגורם, לפי דעתי, לעומס רב (יותר) על המצבר.

ובקשר לאורות חניה, בגלל זה יש שני קליקים במוט שמדליק את האורות. הראשון מדליק את אורות החניה :smile: , באמת לא ידעת את זה?!

ידעתי גם ידעתי.

אם המוט מסובב והאוטו מכובה אז האורות מכובים גם הם, ואם אני מניע עם אורות זה אכן משפיע על המצבר לרעה ואולי גורם לו עומס מיותר כמו שציינת. בגלל זה אני בודק את המוט לפני ההנעה.

ד"א יש לי גם בין ההגה ללוח השעונים כפתור עם ON ו- OFF של האורות חניה, בכדי שהם יוכלו להשאר דולקים אחרי הכיבוי (לא משתמש בהם..). הם יכולים לגמור את המצבר וכמו שאמרתי אין לי סיבה להשתמש בהם.

אבל חפיף, יש לי עכשיו מצבר חדש, אין לי סיבה לדאוג כרגע :razz: .

(אבל תמיד עדיף להשים לב כמובן).

בשביל מה באמת צריכים את אורות החניה האלה?

I should win a fucking AWARD for being me

פורסם
Viper GTSR ו Radar jedi,

ידידי,

רואה אני את הצדק בדברים שלכם,

אך עדיין ברצוני לעבור על שני מקרים:

1. רדיו דיסק, ללא מגבר. (צריכה נמוכה) אפשר לחבר לאזעקה? (שואל/אומר)

הבהרה: באזעקה החוטים הרלוונטים הם עבים (כמו בסוויץ') לכן יעמדו בתספת זרם

הקטנה.

2. אם כך הפתרון האידאלי לכיבוי האורות והרדיו משלט האזעקה ולא כיבוי הרכב הוא

שני ממסרים: 1 לאורות ו1 לרדיו אשר יעמדו בעומס, ויחוברו בטור כ"א למעגל שלו.

כאשר כל ממסר ימותג ע"י האזעקה.

נ.ב.

אם כבר בסוויץ' עסקינן:

אשמח מאוד להסבר על הסוויץ'. (על מה משפיע כל סיבוב של המפתח)

אצלי, חיברתי את האזקעה (ניתוק הצתה) כך שתנתק לי את המצב הראשון של

המפתח - מצב לפני שהנורות נדלקות ולא את המצב האחרון - סטארטר.

איך זה גורם לרכב לא להניע. (עובדה).

1. אין קשר לעובי החוטים החיצוניים של האזעקה.

הבעייה היא ביציאה של האזעקה . יציאה זו הינה רכיב אלקטרוני אשר מתוכנן לספק זרם קטן בלבד. בעיקרון היא מספיקה להפעלת ממסר או משהו דומה , לא ציוד עם צריכת זרם רצינית.

2. נכון. שים לב שיש לבדוק את תצורת המוצא של האזעקה. אם המוצא הוא N.C. - כלומר Normaly closed , יהיה על היציאה מתח קבוע ובזמן דריכת האזעקה ייפסק מעבר הזרם. את הממסר יש לחבר כך שיקבל מתח זה כל עוד האזעקה אינה דרוכה.

אם המצוא הוא N.O , כלומר Normaly open , לא יהיה לך מתח לכיוון הממסר , ובהתאם לכך הממסר יתנהג.

לא בעייה לפתור זאת בעזרת ממסר 5 רגליים , כאשר אתה מחבר את הרגל המתאימה למתח החיובי שהולך אל הצרכנים.

3. לא הבנתי למה לעזאזל אתה צריך את התסבוכת הזו ? מה הביג דיל בהפעלת המערכת בצורה זו ? אם אתה רוצה לשמוע רדיו ללא מנוע דולק , פתח את הסוויץ' לדרגה הראשונה - לא תהיה בעייה לשבת כך אפילו שעה ויותר. אורות חבר לסוויץ' וחסוך לעצמך. מה אם האזעקה תשתגע לך פתאום באמצע הלילה ? תתחיל לקמבן חוטים לתאורה בחושך? סתם כאב ראש.

לגבי הסוויץ' - זה לא קבוע בכל רכב, אבל בעיקרון :

ACC - ACCESSORIES , כלומר רכיבים שהם עזרים ואינם חיוניים לנהיגה - רדיו וכו'.

IGN - IGNITION , כל הרכיבים החיוניים לנסיעה וגם הצרכנים הכבדים (יוצאים מנק' הנחה שהמנוע מסתובב ויש טעינה במצב זה)+ הרכיבים שקיבלו במצב הקודם.

במצב START - הקפיצי , מתנתקים רוב הרכיבים מלבד אלה הקשורים ישירות להתנעה (סטרטר + הצתה).

האזעקה מקבלת מתח - זה לא משנה לה באיזה מצב המפתח - כמו שתיארתי למעלה , ולכן ניתוק ההצתה שלך עובד.

אחרון - יוסי . מצב תאורת החנייה חיוני אם אתה נתקע בצידי כביש, או סתם חונה , וכו'.

הוא עוקף בלאונה את ניתוק מתג האורות ע"י הסוויץ' ומאפשר לך להאיר ולסמן על היותך סמוך לכביש.

גומר את המצבר ? כן , אבל די קשה להפעיל את המפסק הנ"ל בטעות , כך שזה נדיר.

• תוכן חדש...