Jump to content
  • הצטרפו למשפחה

היי, היי אתה (או את) שם!

אנחנו יודעים, נחמד להיות אנונימי, ולמי בכלל יש כוח להירשם או להיות עכשיו "החדשים האלה".

אבל בתור חברי פורום רשומים תוכלו להנות ממערכת הודעות פרטיות, לנהל מעקב אחרי כל הנושאים בהם הייתם פעילים, ובכלל, להיות חלק מקהילת הרכב הכי גדולה, הכי מגניבה, וכן - גם הכי שרוטה, באינטרנט הישראלי. 

אז קדימה, למה אתם מחכים? בואו והצטרפו ותהיו חלק מהמשפחה הקצת דפוקה שלנו.

dir="rtl" style="text-align:right;"> שימו לב! השרשור הזה בן 6549 ימים, שזה ממש ממש הרבה ולכן הוא ננעל.

אם אתם פותחי השרשור ו/או יש לכם עדכון רלוונטי לנושא - פנו לאחד המנהלים ונפתח את השרשור חזרה לתגובות.

פוסטים מומלצים

פורסם

אגב

בין היתר יוצרה בארץ הויליס אירו, או כמו שקראו לה - ארוויליס

בודדות יוצרו כאן, אחת היתה לנו כשהייתי ילד. הכי אני זוכר את המטוס בחרטום.

מישהו יודע על אחת ששרדה?

מצ"ב תמונה של ויליס ארו, אמנם דגם EAGLE 2 דלתות ולא 4 כפי שהיתה לנו, אבל זה הרכב.

54_Willys_Aero-Eagle.jpg

אצא לי השוקה / להקת "ברוז"

פורסם

על המכונית העממית:

אפרים אילין ניסה להתחרות בסוסיתות על ידי יצירת מכונית משלו שקרא לה "מכונית עממית". הכוונה היתה לייצר את המכונית הכי זולה שאפשר כי ברור היה שאי אפשר יהיה לייצא אותה ואילו מחיר של 3000 ל"י (כאלף דולר) וייצור בכמויות קטנות יחסית, יצריכו אמצעי ייצור פשוטים. כך למשל כל המכונית נוצרה מפח ישר (ללא פינות עגולות) ושימשות ישרות. הכיסאות היו כמו אלה של הדה שוו, בד פשוט על מסגרת מתכת. המנוע היה מקורר אויר של חברת שטייר פוך האוסטרית. למרות שנעזרו במתכנן צרפתי, יצא משהו מכוער בתכלית. האבטיפוס אכן הגיע לארץ ואף צולם בצבע בחזית היכל התרבות (עם דוגמנית...). ולבסוף זה לא יצא כי האוסטרים נבהלו מאיומי החרם הערבי, אילין נשאר בלי מנוע וכל העסק גווע לפני שנולד. נדמה לי שקישון כתב על זה פיליטון...

amamit.jpg

אלבום התמוונות של המוסטנג 1966 והפלקון 1960 ושני אוטובוסי הטייגר 1965 ו-1975, ראו כאן:

http://www.flickr.com/photos/benihasp/

פורסם

כשהייתי ב 17-18 עבדתי, חודש אצל ממציא בשם בש. הוא עבד פעם אצל אילין על אב טיפוס של רכב חדש וקיבל אותו כחלק מהפיצויים שלו. הוא היה שמור בחצר של ביתו (בית משותף). לרכב היו דלתות הזזה והיה בצבע תכלת. בקןןים כללים הוא הזכיר את הרכב האדום שבתחילת השירשור.

מר בש אמר שהחליטו לא ליצר את הרכב כי מחירו היה יוצא יקר יותר ממכוניות טובות יותר.

לא חשבתי אז לצלם והיום אין לי חיבור USB למוח,אז זה כל האינפורמציה שאני יכול להעלות...

שלמה דן גדרון

פורסם
מצ"ב קטע מתוך עיתון "הארץ" מינואר 1961.

אמנון

ראשית, תודה על המידע.

לא מזמן התייחסה הגב' דליה דורנר נשיאת מועצת העיתונות ושופטת בית המשפט העליון לשעבר, לפס"ד שניתן בעניינו של שר המשפטים לשעבר חיים רמון. לצורך הדיון הנ"ל, הציגה צילומים של חלקים מסוימים מאד מפס"ד שמתאימים לעמדתה האישית בנושא.

כשהתייחסתי לאופן המגמתי בהצגת העמדה כעובדות חלקיות, ללא כל הצגת כל פסק הדין, הנ"ל נדהמה, כנראה בחושבה שבהיותה שופטת בבית משפט העליון לשעבר ונשיאת מועצת העתונות, כל מה שתגיד הוא קדוש!

ולעניינו, במשך השנים בדקתי מאות מסמכים, חלקי מידע, קטעי עתונות וראיינתי אנשים שונים בנושא תעשיית הרכב בארץ וכל זאת לצורך כתיבת הספר" מסע מוטורי בארץ הקודש". אחת המסקנות היא: שהעתונות עשתה כמיטב יכולתה לדווח ולפעמים אף התריע בנושא התנהלות תעשיית רכב, אבל לא מספיק.

גם אז, המידע היה מגמתי במקרים מסויימים ובאחרים לא בדוק היטב. במקרים אחרים הערכות היו מנותקות מהמציאות המקומית - מדינה בהקמה, אויבים מסביבה, עלייה - בעיות תעסוקה ומעל הכל מדינה ענייה כמעט בכל תחום טכנולוגי תעשייתי!

בניגוד לידיעה בעיתון הארץ (גם בהתחשב בכך שצטטו את אילין), שנת 1960 הייתה שנה קשה למפעל "קייזר-אילין", לפועלים במפעלו לא הייתה ממש עבודה וכתוצאה מכך הועסקו בעבודות יזומות ללא רווח. המדינה מצדה לא כיבדה הסכמים ואפשרה יבוא רכבים וכתוצאה מכך, מספר מכירות הרכב מתוצרת אילין ירדו, משמעותית

מצ"ב צילום מסמך מקורי משנת 1960 מועד עובדי המפעל "קייזר אילין"- אל שר התחבורה דאז המדבר בפני עצמו.

מריוס

מסמך מס 215.jpg

פורסם

לא חשבתי אז לצלם והיום אין לי חיבור USB למוח,אז זה כל האינפורמציה שאני יכול להעלות...

יש לי קונקטור שמתחבר ישירות למוח, אבל זה לא USB ועם זיכרון מוגבל :lol:

עדי גולדנברג 13399

פורסם
על איזו מכונית עממית בעלת 8 כ"ס מדובר בסוף הכתבה?:roll:

אז קראו 8 כ"ס למנוע של 800 סמ"ק.

לאחר ש"רנו" החרימו את ישראל, הופסק במפעלי אילין היצור של ה"דופין" וה "קטר שבו" . המכונית העממית מתכנון עצמי היתה אמורה למלא את מקומם.

"אילין" התחיל ליצר מכוניות סטודיבייקר ולא היה עוד צורך במכונית העממית.

באותו זמן בדיוק אוטוקרס התחיל ליצר את הסוסיתא , כך שלא נכון להגיד שהמכונית העממית לא יוצרה מאחר שהיתה יקרה מדי.

magician כתב:

מצ"ב צילום מסמך מקורי משנת 1960 מועד עובדי המפעל "קייזר אילין"- אל שר התחבורה דאז המדבר בפני עצמו

ההגנה הממשלתית על יצור מכוניות היתה חשובה יותר מכל גורם אחר ולכן יתכן שהמכתב הזה היה חלק ממלחמה נגד מתן רשיונות יבוא למכוניות ולאו דווקא קשור למצב התעסוקה ב"אילין".

יהודה

פורסם

מה קדם למה? הביצה או התרנגולת?:-(

מתוך ניתוח המידע שהצטבר ממסמכים שונים מאותה תקופה, ניתן להניח שהיו מספר גורמים לאבטלה הצפויה:

1. 1959- הפסקת הרכבת מכוניות רנו השונים בארץ במפעלו של אילין כתוצאה מהחרם הערבי.

2. יבוא מכוניות תוצרת חוץ ע"י יבואני רכב שונים.

3. 1960 - יצחק שובינסקי ממשיך לייצר סברות-סוסיתא.

מריוס

פורסם
אז קראו 8 כ"ס למנוע של 800 סמ"ק.

לאחר ש"רנו" החרימו את ישראל, הופסק במפעלי אילין היצור של ה"דופין" וה "קטר שבו" . המכונית העממית מתכנון עצמי היתה אמורה למלא את מקומם.

"אילין" התחיל ליצר מכוניות סטודיבייקר ולא היה עוד צורך במכונית העממית.

באותו זמן בדיוק אוטוקרס התחיל ליצר את הסוסיתא , כך שלא נכון להגיד שהמכונית העממית לא יוצרה מאחר שהיתה יקרה מדי.

magician כתב:

ההגנה הממשלתית על יצור מכוניות היתה חשובה יותר מכל גורם אחר ולכן יתכן שהמכתב הזה היה חלק ממלחמה נגד מתן רשיונות יבוא למכוניות ולאו דווקא קשור למצב התעסוקה ב"אילין".

יהודה

מה עניין שמיטה להר סיני? הלארק לא היתה תחליף לעממית. הסיבות שהיא לא יוצרה היו קשורות בקשיים למצוא מנוע מתאים ובקבלת הפנים בה התקבל הרכב.

אני מניח גם שאילין לא היה מסוגל לייצר את הדבר הזה ב 3000 לירות.

אלבום התמוונות של המוסטנג 1966 והפלקון 1960 ושני אוטובוסי הטייגר 1965 ו-1975, ראו כאן:

פורסם
מה עניין שמיטה להר סיני? הלארק לא היתה תחליף לעממית. הסיבות שהיא לא יוצרה היו קשורות בקשיים למצוא מנוע מתאים ובקבלת הפנים בה התקבל הרכב .

תקרא שוב - הלארק לא היה צריך להיות תחליף למכונית העממית אלא לתת למפעל "אילין" עבודה ביצור מכוניות.

אני מניח גם שאילין לא היה מסוגל לייצר את הדבר הזה ב 3000 לירות

עובדה שבאותו זמן "אוטוקרס" יצרו את הסוסיתא במחיר שהיה אטרקטיבי לקונה הישראלי . אם כך , גם "אילין" היה יכול ליצר מכונית עממית במחיר סביר .

יהודה

פורסם
תקרא שוב - הלארק לא היה צריך להיות תחליף למכונית העממית אלא לתת למפעל "אילין" עבודה ביצור מכוניות.

עובדה שבאותו זמן "אוטוקרס" יצרו את הסוסיתא במחיר שהיה אטרקטיבי לקונה הישראלי . אם כך , גם "אילין" היה יכול ליצר מכונית עממית במחיר סביר .

יהודה

"באותו זמן", שנת 1961, הסוסיתא סטיישן (שהיא המתחרה הישירה לעממית) עלתה ב"מחיר אטרקטיבי" של 7185 ש"ח...

אז מהו "מחיר סביר"? בטח לא 3000 לירות.

בקיצור, כל העסק היה בלתי ריאלי בעליל ועובדה היא שעם ה"היה יכול", זה לא קרה...

ועוד מילה על הלארק: הרכב הזה לא היה נותן עבודה כי הוא לא התאים לתנאי השוק האזרחי ומי שקנו אותו בעיקר היו כוחות הביטחון והממשלה. אזרחים פרטיים כמעט ולא קנו לארקים כי רוב קוני הרכב הפרטי העדיפו מכוניות קטנות וזולות יותר. הלארק שעלתה בשנת 1961 כ 10000 לירות בערך היתה זולה בכ 2000 לירות מהפלקון ומי שהיה יכול להרשות לעצמו העדיף תוצרת מוגמרת מארה"ב.

לכן אילין נזקק למכונית קטנה ולאחר שירד מהעממית (ונדמה לי שגם מהגוגומוביל)הופיעה הקונטסה...

פורסם

לאחר הפסקת הקשרים העיסקיים בין "רנו צרפת" לאילין וכניסה לשוק של שובינסקי עם דגמי סברה\סוסיתא, הבין אילין שכדי לשרוד עליו להיערך בהתאם.

אחד הצעדים הנכונים היה תכנון "המכונית העממית" שתאפשר לתפוס 2 ציפורים בבת אחת...מה שאילין לא צפה ולא הפנים "שטוב ציפור אחת ביד מאשר שתיים על העץ".

מחיר לא ריאלי, תכנון לקוי, עיצוב גרוע ובחירת ספק אוסטרי -"Steyr Puch" שותף לשעבר של הנאצים, גרמו לכשלון מוחלט של הפרויקט.

אגב, מחיר הלארק לצרכן שהורכב במפעלו של אילין היה 6000 לירות כולל ריווחי סוכן(סוכנות קפריש-שגם היה בבעלות אילין), לפני מיסים...

בנוסף המדינה גבתה מיסים על סך של 4900 לירות על כל לארק.

באותו זמן המיסוי על יבוא מכוניות גדולות היה מורכב לפי משקל הרכב - 7 לירות לק"ג בתוספת מס של 60% על ערך ה CIF.

מריוס

• תוכן חדש...